Mąka gryczana - skład i właściwości

Mąka gryczana to produkt bezglutenowy, który doskonale sprawdzi się dla osób, będących na takiej diecie. Co więcej, mąka gryczana ma także niski indeks glikemiczny, dlatego też ma zastosowanie w regulacji poziomu cukru we krwi. Ponadto mąka gryczana ma także wysoką zawartość białka. Dlatego też jest bardzo często wybierana przez osoby, będące na różnych rodzajach diet. Popularna jest szczególnie wśród wegetarian, gdyż dostarcza aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie.

Mąka gryczana – walory zdrowotne i wykorzystanie

Mąka gryczana wytwarzana jest ze zmielonych ziaren gryki. Ma szaro brązową barwę, co sprawia, że dania, które są wykorzystywane z jej użyciem, mają ciemny kolor. Smak mąki gryczanej jest bardzo charakterystyczny. Jest ona wykorzystywana do wypieków chleba, wyrobu makaronów, czy jako samodzielny składnik lub połączona z mąką pszenną. Mąka gryczana doskonale sprawdzi się dla osób nietolerujących glutenu bądź dla diabetyków, czy osób z podwyższonym poziomem glukozy we krwi.

Mąka gryczana – jakie ma właściwości?

Mąka gryczana posiada wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Jedną z nich jest to, że w znaczący sposób poprawia trawienie, przyspiesza regenerację mięśni, ze względu na zawartość magnezu. Ponadto ma także pozytywny wpływ na układ krążenia; obniża ciśnienie krwi, czy umacnia ściany naczyń krwionośnych. Zawiera fosfor, cynk, a także witaminy z grupy B. Mąka gryczana dzięki temu, że zawiera polifenole; między innymi; chroni przed wolnymi rodnikami, czy zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Jedną z najważniejszych jej właściwości jest to, że ma pozytywny wpływ na układ krążenia, czy metabolizm tłuszczu. Mąka gryczana jest także produktem, który pomaga w leczeniu depresji, a także bólach głowy.

Mąka gryczana – zastosowanie

Mąka gryczana ma bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystywana jest przy wypiekaniu chleba, ciast, czy wyrobu makaronów. Ponadto z jej użyciem można przyrządzić wiele, pysznych i pożywnych dań, zarówno wytrawnych, jak i tych słodkich. Kasza gryczana niepalona i poduszki z gryki to produkty, które znajdziesz w sklepie Biobabalscy. Warto wiedzieć, że mieszając mąkę gryczaną z mąką pszenną, smak będzie delikatniejszy, a potrawy nie będą suche. Poza tym mąka gryczana często jest wykorzystywana w różnych potrawach, zamiast mąki pszennej. Najczęściej są to; placki, pierogi, ciasta, czy gofry.

Mąka gryczana stanowi podstawowy składnik wielu pysznych dań. Posiada ona wiele drogocennych właściwości, które mają pozytywny wpływ na organizm. Co więcej, może być wykorzystywana w różnych dietach. Doskonale sprawdzi się dla osób z nietolerancją glutenu, czy dla wegetarian, ze względu na dużą zawartość białka. Mąka gryczana używana jest bardzo często, zamiast mąki pszennej. Warto pamiętać, że potrawy, przyrządzone z mąki gryczanej mają charakterystyczny smak i ciemny kolor. Co więcej, mąka ta ma szerokie zastosowanie w przygotowaniu wielu potraw. Używana jest do wypieków chleba, ciast, czy produkcji makaronów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here