transport rurowy

Ilość sypkich artykułów w przemyśle spożywczym jest naprawdę duża. Począwszy od podstawowych składników używanych w kuchni, jak cukier, sól, mąka, aż po szereg, które znajdują zastosowanie w profesjonalnym przygotowaniu żywności, jak przyprawy, czy barwniki. Większość posiłków, poza warzywami, owocami i mięsem, jest wytwarzana z materiałów sypkich.

Rodzaje sypkich składników spożywczych

Na pierwszą myśl nasuwają się głównie mąka, cukier i sól. Są to podstawowe sypkie składniki, które mogą stać się bazą wielu wyrobów. Począwszy od ciast, poprzez chleb, skończywszy na składnikach bardziej rozbudowanego dania. Jednak w istocie ilość produktów sypkich używanych w przemyśle spożywczym jest wiele. Są to wszelkiego rodzaju przyprawy, dodatki do żywności (zagęszczacze, spulchniacze), kasze oraz ziarna. Artykuły te wymagają specjalnego podejścia. Muszą być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu, aby zachować swoje właściwości. Dopiero na etapie produkcyjnym mają kontakt z wodą lub innym płynem.

Składowanie dużych ilości mąki, cukru, czy ziaren może przysporzyć wielu problemów. Dlatego też profesjonalne zakłady produkcji spożywczej wyposażone są często w silosy, czyli ogromne zbiorniki do magazynowania produktów sypkich. W transporcie do hal produkcyjnych pomaga system rurowy. To właśnie rurami „płynie” mąka, cukier, czy ziarna w piekarniach. W odróżnieniu od tradycyjnego przenoszenia mąki jest to metoda bardzo efektywna. Oszczędza się czas oraz koszty pracownika, który musiałby tą czynność wykonać.

Mniejsze ilości sypkich składników nie przysparzają takich problemów. Jednak trzeba pamiętać, że niektóre są wyjątkowo higroskopijne, czyli pochłaniają wodę z powietrza. W przemyśle spożywczym jest to między innymi glukoza, cukier prosty, który rzadko znajduje zastosowanie w domu.

Transport mąki, cukru oraz ziaren

Nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ale produkty sypkie w dużych ilościach transportowane są cysternami. Wbrew obiegowej opinii pojazdy te nie służą do przewożenia tylko płynów. Zakłady przetwórstwa spożywczego często zamawiają dostawę kilku cystern, która może zapełnić zbiorniki zlokalizowane w silosach. Aby rozładunek przebiegał sprawnie z pomocą przychodzi transport pneumatyczny, dzięki któremu systemem rur mąka lub inne artykuł transportowany jest bezpośrednio z przyczepy, do zbiorników magazynowych zakładów. Tego rodzaju transport znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z dużą ilością materiałów sypkich. Również poza przemysłem spożywczym.

Technologia a przemysł spożywczy

Przetwórstwo spożywcze, w odróżnieniu od domowego przygotowania jedzenia, wymaga specjalnych technologii. Dopasowanie rozwiązań do produkowanych ilości jest ważne, ponieważ pozwala oszczędzać koszty i rozwijać się przedsiębiorcy. Doskonałym przykładem jest transport pneumatyczny, dzięki któremu piekarnie są w stanie optymalizować wiele procesów zachodzących w zakładach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here