Jak prawidłowo przechowywać wino – poradnik

Dobrze zaopatrzona piwniczka na wino to dziś nieodzowny element każdej eleganckiej restauracji czy hotelu. Coraz częściej również osoby prywatne na własne potrzeby tworzą niewielkie kolekcje tych szlachetnych trunków. Nie mniej ważny niż sam wybór alkoholu jest odpowiedni sposób ich przechowywania. Warunki, w jakich leżakuje wino, wpływają bowiem na jego przyszły smak i aromat. Jakie są zatem podstawowe zasady przechowywania wina?

Przede wszystkim temperatura

Jednym z podstawowych parametrów, które mogą wpłynąć na jakość przechowywanych trunków, jest temperatura otoczenia. Wino powinno być trzymane w miejscach o stałej temperaturze, w przedziale od 10°C do 14°C. Są to jednak wyłącznie ogólne wytyczne. Dobrze jest dopasować temperaturę panującą w pomieszczeniu do konkretnego rodzaju wina. Czerwone wino najlepiej przechowywać w temperaturze 15-18°C, białe w temperaturze 10-15°C, a różowe w temperaturze ok. 10°C

W praktyce, jeżeli trunki znajdują się w piwniczce, optymalne warunki można zwykle uzyskać, dostosowując wysokość regału do rodzaju alkoholu. Wina, które najlepiej smakują schłodzone, umieszczamy na niższych półkach, a pozostałe nieco wyżej. Zaopatrzenie się w wysokiej jakości meble gastronomiczne umożliwi wygodne rozmieszczenie kolekcji oraz zapewni wygodny dostęp do każdej butelki.

Ochrona przed światłem

Wino powinno być przechowywane w miejscach, gdzie nie dociera światło słoneczne. Promienie UV mają bowiem niekorzystny wpływ na jakość alkoholu. Jeśli chodzi o sztuczne źródła światła, niezalecana jest instalacja intensywnie świecących halogenów czy świetlówek. W tym przypadku najlepiej zdecydować się na oświetlenie typu LED.

Właściwa wilgotność powietrza i wentylacja

Warto wiedzieć, że nadmierna lub zbyt mała zawartość wilgoci w powietrzu również ma niekorzystny wpływ na jakość wina. Wiąże się to między innymi z faktem, iż większość butelek wysokiej jakości trunków, zamykana jest za pomocą naturalnego korka. Stąd też, przy zbyt niskiej wilgotności, korek może kurczyć się i wysychać. Ze względu na nieszczelną butelkę, wino może zmienić swój smak lub ulec całkowitemu zepsuciu. Natomiast przy zbyt dużej wilgotności powietrza, etykiety czy korki mogą pokryć się pleśnią. Najlepiej, aby wilgotność wynosiła 65-80%. Ponadto, w miejscu przechowywania wina, niezbędna jest również właściwa wentylacja. Nie chodzi tu o przeciągi, które utrudniają utrzymanie właściwej temperatury. W piwnicy niezbędny jest po prostu stały dostęp do świeżego powietrza. Stęchłe powietrze może bowiem negatywnie wpływać na smak i aromat wina.

Chcąc utrzymać odpowiednią wilgotność oraz wentylację można zaopatrzyć się w czujnik wilgotności, osuszacz oraz nawilżacz powietrza lub klimatyzację. Dobrym rozwiązaniem jest również zakup specjalnej szafy na wino, wyposażonej w system regulujący wilgotność powietrza.

Wyposażenie

Planując stworzenie piwniczki na wino, dobrze jest zaopatrzyć się w wysokiej jakości regały. Na rynku dostępna jest szeroka gama produktów, które bez problemu można dopasować do swoich indywidualnych potrzeb. Meble gastronomiczne są bowiem zazwyczaj wykonywane na miarę. Do większych lokali z dużym, specjalnie wygospodarowanym miejscem na przechowywanie, poleca się szafy na wino, które umożliwiają estetyczną oraz bezpieczną prezentację trunków. Klasyczna szafa na wino sprawdzi się również jako wyposażenie piwniczki.

Istnieje także możliwość zainstalowania sprzętu, który pozwoli na utrzymanie właściwej temperatury przechowywania wina. Tego rodzaju produkty posiadają wbudowany agregat chłodniczy, dlatego mogą one zwiększać poziom hałasu w pomieszczeniu. Z tego powodu nie są polecane do sali restauracyjnej czy hotelowej, gdzie dobrze jest wyeksponować oferowany alkohol. W tym przypadku znacznie lepszym rozwiązaniem może się okazać szafa na wino, która będzie podłączona do centralnej instalacji chłodniczej umiejscowionej poza pomieszczeniem. Pozwoli to znacznie ograniczyć hałas, skutecznie kontrolować temperaturę oraz elegancko zaprezentować całą kolekcję.

Kultura picia alkoholu w Polsce uległa znacznej transformacji. Coraz więcej osób zwraca uwagę na jakość spożywanego alkoholu i sięga po wykwintne trunki. Zarówno lokale gastronomiczne, jak i indywidualni koneserzy, lokują swój kapitał w kolekcjach win. W takim przypadku z pewnością warto zadbać o właściwe warunki przechowywania wina, aby cieszyć się jego smakiem i aromatem oraz zyskami ze sprzedaży.

Inspirowane: gort.pl – hurtownia gastronomiczna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here